.
.
 

Wratten

Gewone wratten zijn harde, eeltige plekjes en onschuldige tumortjes. Officieel ook wel genoemd veruca vulgaris en wordt veroorzaakt door het humaan papilloma virus. Dit virus bevindt zich niet alleen in de wrat zelf, maar ook in de gezonde huid er omheen. Wrattenvirussen zijn zeer besmettelijk en worden verspreid door huidcontact, vooral wanneer de huid beschadigd of verweekt is.Wat is de besmettingstijd?

De tijd die verloopt tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat varieert van 2 tot 6 maanden, maar kan ook langer dan 1 jaar zijn.


Wie krijgt wratten?


Iedereen kan wratten krijgen maar de ene persoon is er bevattelijker voor dan de andere. Wratten kunnen pijnlijk zijn en er lelijk uit zien. Mensen met een gestoord afweersysteem lopen heel gemakkelijk wratten op. Dat komt voor bij bijvoorbeeld patiënten die afweer onderdrukkende geneesmiddelen gebruiken, zoals prednison of ciclosporine. Ook komt het voor bij kinderen en volwassenen die een niet goed werkend afweersysteem hebben.

Wratten loop je makkelijker op als de huid beschadigd is. Wratten kunnen zich verspreiden in krasjes van de huid of door krabben. Vooral bij de kleine vlakke wratten (verruca plana) zie je dat. Met name voetwratten zijn de meest hardnekkige wratten.


Hoe herken ik een voetwrat?


Voetwratten zijn makkelijk te herkennen en vaak pijnlijk omdat ze op een afwikkelplek kunnen zitten. Hier vinden we doornwratten die diepliggend zijn of mozaïekwratten die oppervlakkig maar heel groot kunnen worden. Door met een mesje wat huidschilfers weg te snijden zie je het verschil. Bij een wrat verschijnen er allemaal zwarte puntjes. Dit is gestold bloed, afkomstig van bloedvaatjes die hoog in de wrat worden aangetroffen. Maar ook als je zijwaartse druk geeft op een wrat is het erg pijnlijk. Een likdoorn is pijnlijk bij neerwaartse druk. Soms wordt de pijn veroorzaakt door een combinatie van die twee maar ook dat lossen we makkelijk voor je op!


 
Bellen
Info