Ingroeiende nagel / Unguis incarnatus

 

Ingroeiende nagel


Bij een ingroeiende nagel (pseudo unguis incarnatus) drukt de zijkant van de nagel in de huid. Dit kan veel pijnklachten geven, de omliggende huid kan rood zijn of gezwollen, maar er is geen ontsteking aanwezig. Bij een ingegroeide nagel (unguis incarnatus) groeit het puntje van de nagel in het nagelbed. Een ingegroeide teennagel heeft ontstekingsverschijnselen, veroorzaakt pijn en irritatie.
Er kan een klein wondje ontstaan en dit kan gaan ontsteken waarbij er pus uit de huid komt. Zowel een ingroeiende nagel als een ingegroeide nagel ontstaan meestal aan de grote teen. Echter de andere nagels kunnen ook ingroeien. De meest voorkomende oorzaken zijn de vorm van de nagel, het wegknippen van de hoeken van de nagels, peuteren aan de nagel, een vochtige huid (dit komt bijvoorbeeld veel voor bij tieners), te smalle schoenen of een afwijkende stand van de teen.


Beschrijving ingroeiende nagel


Bij een ingroeiende nagel drukt uw nagel in de huid. De nagelplooi (huidplooi die de randen en de wortel van de nagel omgeeft) kan pijnklachten geven. De nagelwal (de huidrand die rondom de nagelplaat loopt) kan opzwellen en rood worden. Iedere druk - zelfs de druk van de lakens op uw voeten - kan pijnlijk zijn.
Een ingroeiende nagel kan ontstaan doordat er overmatig hoornstof of eelt in uw nagelwal aanwezig is. Ook een ronde nagel kan veel druk in de huid geven.
Bij een ingroeiende nagel is er geen sprake van een ontsteking. De pijnklachten kunnen echter net zo hevig zijn.
Een ingroeiende nagel is goed te verhelpen. Het is te adviseren om niet te lang te blijven lopen met de pijnklachten. Een onbehandelde ingroeiende nagel kan gaan ontsteken en een ingegroeide nagel worden.


Beschrijving ingegroeide nagel


Bij een ingegroeide teennagel groeit uw nagel in de huid. De punt van de nagel dringt zich in de huid en kan gaan ontsteken. De nagelwal kan gaan en rood worden en u ervaart pijn onder de nagel/aan de teen. Er kan pus uit de huid komen en de nagelwal kan verdikken als gevolg van overmatige celdeling.
Een ingegroeide nagel zelf verhelpen is sterk af te raden. Hoe langer een ingegroeide teennagel onbehandeld blijft, hoe ingrijpender de behandeling. Wacht daarom niet te lang met een bezoek aan de praktijk van MEDISCH PEDICURE DOETINCHEM.


Symptomen van een ingroeiende of ingegroeide nagel


  • de huid rondom uw nagel is rood en pijnlijk
  • verdikking of zwelling van de nagelwal
  • het puntje van uw nagel groeit in het nagelbed
  • ontsteking van de teen(nagel)


Oorzaken van een ingroeiende of ingegroeide nagel


  • te ronde nagels
  • verdikte nagels
  • grote druk op de teen, bijvoorbeeld door knellende schoenen
  • rond (of te kort) knippen van de nagels (in plaats van recht afknippen)
  • peuteren aan de teennagels
  • een weke nagelomgeving door veel baden, hormonen of transpireren
  • verwonding of kneuzing van de teen
  • afwijkende stand van teen
  • Andere voetproblemen zoals schimmelnagels kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het ingroeien van de nagel.


Ingroeiende of Ingegroeide nagel zelf verhelpen


U kunt ingroeiende of ingegroeide nagels niet zelf behandelen. Wel kunt u preventief proberen om het te voorkomen. Knip uw teennagels recht en niet te kort af te knippen. Knip geen hoeken weg. Draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte. Hebben uw teennagels de neiging om aan de zijkanten naar binnen te krullen? Laat ons u in de praktijk van MEDISCH PEDICURE DOETINCHEM adviseren.


Probeer uw ingroeiende of ingegroeide nagel niet zelf te verwijderen. Dit kan erg pijnlijk zijn en kan uw voetprobleem verergeren in plaats van verhelpen. Neem ook geen voetenbaden met biotex of zout. Voetbaden maakt de huid week en een weke huid is infectiegevoeliger.


Om de ontsteking te verminderen kunt u het beste de navolgende stappen ondernemen:

  • 3 maal daags de aangedane teen sproeien met een douchekop met lauwwarm water. Eventueel met een zachte massagestand
  • Hierna de teen en nagel goed droog deppen met een zachte handdoek. Voorkom ruw afdrogen en gebruik absoluut geen föhn
  • de nagel druppelen met een kleurloze desinfectans
  • overdag de nagel afplakken met een huidvriendelijke pleister
  • ’s avonds de nagel aan de lucht laten drogen. Eventueel kunt u de ontstoken plek insmeren met een medicinale honingzalf (bij de apotheek verkrijgbaar)
  • Soms moet er een antibiotica zalf worden voorgeschreven dit is bijvoorbeeld FUSIDIENZALF of BACTROBAN

Binnen de praktijk van MEDISCH PEDICURE DOETINCHEM hebben wij spoedplekken voor ingroeiende nagels. Stuur een Whatsapp bericht om te kijken of er voor die dag nog een spoedplek beschikbaar is. Op die manier bent u snel pijn vrij!